Vespers op woensdagavond

  Vespers het hele jaar door

 Binnenlopen op een gewone woensdagavond… het kan in de Paaskerk. De deuren staan open en er wordt in alle eenvoud gevierd in de     traditie van de kloostergebeden. Iedereen is van harte welkom in de ruimte die de kerk biedt: verdwaalde kerkgangers en zoekers,   nieuwsgierige buren en vage bekenden. Er is stilte, muziek, een tekst en een   beeld dat inspireert. Vier en vertraag, sta stil, kom op adem.

 

 Tijd: 19:30 uur – 20:00 uur.

 Plaats: Paaskerk, Oude Utrechtseweg 4a in Baarn.  

Leerhuis

Onder begeleiding van Gijs Haasjes. Iedere tweede donderdag van de maand buigt een groep mensen, van binnen en buiten de Paaskerk, zich over een Bijbelgedeelte, om samen te onderzoeken wat de achtergronden zijn, wat de tekst met ons ‘doet’, wat hij zou kunnen betekenen voor ons leven nu.
We vinden niet altijd antwoorden, zeker geen pasklare. Maar alles mag er zijn, we zijn zoekers die voorzichtig tastend woorden proberen te vinden.

We gaan de tekst lezen volgens de 'Zweedse methode': geef aan waar het je raakt, waar het schuurt, waar het een vraagteken of een uitroepteken oproept.
Het is dus handig de tekst bij je te hebben, uitgedraaid of op je telefoon/laptop.

Neem ook een bijbel mee, in je favoriete vertaling.
 
Het leerhuis is elke tweede donderdag van de maand. Van 19.30 – 21.00 uur in Zinn. Inloop vanaf 19.15 uur. Van harte welkom.

Mochten er nog vragen zijn, dan ben ik Gijs beschikbaar. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Deanne Lassche verzorgt de praktische kant, graag aan haar doorgeven dat je komt, zij stuurt ook ongeveer een week van tevoren info  email-adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Minibieb

Sinds enige tijd staat er een Minibieb bij de Paaskerk/Zinn aan de Oude Utrechtseweg in Baarn, waar u boeken kunt halen, lenen, brengen en ruilen. De minibieb is een miniversie van de Paaskerk en er staat zelfs een haantje op de toren!

In heel Baarn hangen verschillende minibiebs (er is zelfs een hele route die gevolgd kan worden (te vinden op de website van Lokaal-O, www.lokaal-o.nl) en de Paaskerk/Zinn kon niet achterblijven.

Hoe werkt het

De minibieb is er voor iedereen die een mooi boek wil lezen. U mag een boek eruit halen, maar ook boeken erin zetten die u zelf niet meer leest. Ruilen mag ook. We registreren niets, we hopen alleen op veel mooie leeservaringen. De bieb is er voor alle mooie boeken, we hebben geen thema.

De bieb is altijd open. Op donderdag en vrijdag van 10.30-12.00 uur is Zinn ook open voor koffie, thee en ontmoeting, dus misschien wel een extra mooie gelegenheid om even langs te komen. U kunt dan ook de wisselende kunstexpositie in Zinn bekijken.

Heeft u vragen, zoekt u een bepaald boek, of wilt u suggesties doen, dan kunt u altijd gebruik maken van het gastenboek dat in de mini bieb ligt!

Bijbelleesgroep

Bijbelleesgroep
Deze groep kiest van tevoren in gezamenlijk overleg een Bijbelboek, dat zij helemaal doorlezen (per keer twee of drie hoofdstukken). De deelnemers ervaren de meerwaarde van het lezen van een compleet Bijbelboek. Er is geen leider/docent. 
Iedereen leest het thuis alvast door en kan daarbij over de tekst in andere vertalingen, commentaren of online iets opzoeken als men dat wil. Zij lezen op de avond de hoofdstukken nog een keer met elkaar en delen dan wat is opgevallen of wat geraakt heeft.
Zij komen samen op donderdag 1x in de 3 weken van 19:45 - 21:30 uur. Informatie: Bernard Nienhuis, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-40791168

Wake Zeist afd. Baarn

Maandelijkse Wake bij Justitieel Complex Zeist

Elke 1e zondag van de maand waken en bidden wij bij Justitieel Complex Zeist; steeds om 16:30 uur. Hier zitten mensen vast zonder strafblad, om ze beschikbaar te houden voor uitzetting.

Wij waken en bidden voor gezinnen, vrouwen en alleen reizende minderjarige vluchtelingen, die in detentie zitten. Veel mensen kunnen niet terug naar hun eigen land, omdat zij geen papieren hebben of het land ze niet terug wil. Ze belanden weer op straat zonder papieren…

 

Laten we niet onze ogen sluiten of wegkijken. Wij hopen en bidden dat de overheid en politiek zich openstellen en zullen werken aan een meer humaan vreemdelingenbeleid.Wij hielden voor het eerst een wake in november 2005, toen na de Schipholbrand 11 doden te betreuren waren, en mensen na de ramp werden overgeplaatst naar Zeist.

Wij zullen waken zolang er mensen zonder strafblad in Zeist vast zitten. De wake wordt georganiseerd door Wake Zeist, van kerken en mensen uit Zeist, Baarn, Culemborg en wie zich aan wil sluiten.

 

De wake is een bijeenkomst van een half uur voor het hoge hek. Wij spreken woorden, ook uit de Bijbel, wij zingen en bidden en er is stilte. We steken bloemen in het hek om te laten zien, dat wij er geweest zijn voor hen achter het hek, die onschuldig vastzitten.
De wakes van dit jaar zijn op 4 februari – 3 maart – 7 april – 5 mei – 2 juni – 7 juli – 4 augustus – 1 september – 6 oktober – 3 november – 1 december.

Detentiecentrum Zeist, Richelleweg 13, Soesterberg, vanuit Soest aan de overkant van de A28. Vanaf Zeist afslag Soesterberg. Bus 56 A’foort – Zeist, info 0629025008 en www.wakezeist.nl

 

Contactpersonen in Baarn: Désirée Olivieira 06 30616590 en Jacques Roeleveld 06 43413532

 

 

POV: Paaskerk Ontmoet Velké Meziříčí

Hoe leuk is het contact met de Tsjechische partnergemeente?!

Een vraagteken én uitroepteken - vraag en bevestiging tegelijk. Wie al jaren bij de contacten met leden van een protestantse gemeente in Tsjechië betrokken is, kan bevestigen dat het waardevol, verrijkend, verrassend en bovenal heel gezellig is om elkaar te ontmoeten. Wat heeft dat voor nut, vraag je je misschien af. Wel, het verruimt je blik om vanuit verschillende achtergronden en culturen te onderzoeken, ontdekken en ervaren dat het gemeenschappelijke van het geloof in God een respectvolle onderlinge band schept. Ook al breek je je tong met de taal; tóch ontstaat er een bijzondere relatie waarin je elkaar ‘verstaat’. Ter geruststelling: met de Tsjechische gasten kun je tegenwoordig heel goed in het Engels of Duits converseren.

Elk jaar wordt er een afspraak gemaakt in overleg met ds. Markéta Slómová, om elkaar te bezoeken; de ene keer in Velké Meziříčí, het andere jaar in Baarn. En dat laatste is juist dít jaar het geval. Wát een kans om mee te doen en samen op te trekken. Vanuit de werkgroep P.O.V. (dat betekent Paaskerk Ontmoet Velké Meziříčí) is - samen met enthousiaste betrokkenen - gestart met voorbereidingen voor een aantrekkelijk programma.

Een thema-avond, een excursie, een gezamenlijke activiteit en natuurlijk de kerkdienst. Maar we willen er zo graag méér mensen bij betrekken! Als thema voor het bezoek is gekozen voor het PKN jaarthema: ‘Ga mee; samen getuigen van geloof, hoop en liefde’.

We verwachten de Tsjechische gasten op donderdagavond 23 mei, waarna zij op maandagochtend vroeg weer huiswaarts keren. Doe mee, denk mee, help mee! Dat kan op veel manieren: je huis openstellen als gastgezin, een keer helpen koken of bakken, meedoen met activiteiten. Op dit moment is het nog lastig om concreet te zijn, omdat nog niet bekend is hoeveel gasten we kunnen verwelkomen, maar vast staat dat het gaat om het weekend van 23 tot en met 26 mei.

Ben je enthousiast geworden? Of wil je eerst meer weten? Spreek dan één van ons aan: Joyce en Jacques Roeleveld, Arlyanne en Jaap Kuipers, Anri en Adriaan Doets, Hans en Corry van der Woude, Jannie Terlouw, Atty Nienhuis, Adrie den Bakker, Gerrit en Ineke van Veelen, Jaap de Wilde en Annelies van Mansfeld.

Werkgroep Amnesty

Elke derde zondag van de maand wordt een brief met de Paaspartout op Zondag meegestuurd en na de kerkdienst aangeboden om te versturen.

Door al die brieven laten we aan de machthebbers weten dat de hele wereld over hun schouder meekijkt. Die druk werkt! Activisten komen vrij, martelingen stoppen en valse aanklachten worden ingetrokken.

Ook dit jaar (2023) mee aan de jaarlijkse schrijfactie ‘Write for Rights’  En met succes! Vol enthousiasme schoven velen aan aan de grote tafel in de ontmoetingsruimte. Op tafel de bladen met informatie over de mensen aan wie een groeten-wenskaart kon worden geschreven. Met onze ruim 40 beschreven en soms kleurig versierde kaarten hebben we een mooie bijdrage geleverd aan de honderdduizenden brieven en kaarten die ook dit jaar zijn geschreven om activisten te laten weten dat zij er niet alleen voor staan. 

 

Ontmoetingskringen

Ontmoetingskringen

Binnen de Paaskerk zijn een achttal ontmoetingskringen actief.

Wisselend in verschillende huiskamers bij kringleden.

In de eerste plaats is het omzien naar elkaar belangrijk: belangstelling tonen naar elkaar en meeleven in zorg, blijdschap en verdriet.
Daarnaast is er ruimte voor maatschappelijke - en persoonlijke thema's en geloofsvragen.

De meeste kringen vinden 's avonds plaats, één kring is overdag.
Er is plaats voor nieuwe mensen! Kom eens een keer meedoen op een van de kringen.
Er zijn ook Ontmoetingskringen voor 30-gers en 40-gers te beginnen, dus als je belangstelling hebt: laat het weten.

Meer informatie: Jacques Roeleveld
e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
mobiel: 0643413532

Plantenmarkt op het kerkplein

 

Het is haast wel zeker dat er dit jaar een derde plantenmarkt komt. De reacties van de bezoekers van de Paaskerk, van Zinn en van buurtgenoten van de Paaskerk waren heel stimulerend en de belangstelling groot.

Het is fijn dat mensen stekken van planten kwam brengen. In de ontmoetingsruimte staat achterin een stamtafel waarop kamerplanten staan die het buiten niet zouden redden, maar in dit hoekje overwinteren en natuurlijk te koop zijn. Van mei t/m december2023 is er € 1.092,50 verdiend voorde Keniaanse tienermeisjes. Een geweldig resultaat!

Als u vaste planten moet scheuren of (buiten)planten hebt die te groot zijn, denk dan aan ons. Net als vorig jaar zijn uitgebloeide bloembollen weer van harte welkom. De bollen van vorig jaar zijn bijna allemaal in de ‘gewijde’ grond van de Paaskerk gegaan en hopelijk is daar in het voorjaar veel moois van te zien.

Zin in muziek!

Iedere laatste vrijdag van de maand is er in de Paaskerk van 12:00 – 12:30 uur een (gratis) lunchconcert.

 Het lunchconcert 'Zin in Muziek!' is een initiatief vanuit de Paaskerk en bedoeld voor iedereen in Baarn.

Het concert is een laagdrempelige muzikale luisteractiviteit. Juist voor mensen, die niet gewend zijn om naar (klassieke) concerten te gaan.
De toegang voor de bezoekers is vrij. Wij vragen na afloop om een vrijwillige bijdrage te geven voor de onkosten.

Publiciteit
Wij maken publiciteit via de  website van Zin in Baarn (https://zininbaarn.nl/) en Facebook. Ook via onze eigen uitgaven en de Baarnsche Courant. Ook zorgt BADE creatieve communicatie, voor speciaal ontworpen flyers en posters om hier en daar neer te leggen cq op te hangen.
De afgelopen jaren werd het concert steeds beter bezocht, er waren zo'n 50 - 80 mensen.

Na afloop is er tijd voor ontmoeting en gesprek aan tafel onder het genot van verse huisgemaakte soep en brood. Voor beiden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de muzikanten en de onkosten van dit initiatief.
 

Lunch in Zinn (na Lunchconcert)

Lunch in Zinn (na Lunchconcert)

Lunch in Zinn (achter Paaskerk) Iedere laatste vrijdag van de maand is na afloop voor ontmoeting en gesprek aan tafel onder het genot van verse huisgemaakte soep, brood en fruit.

Aanmelden voor de lunch graag uiterlijk 2 dagen voor de lunch. Dit kan via Marleen Kool, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er wordt voor de lunch een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de onkosten van dit initiatief. Het overschot aan inkomsten voor de lunch wordt overgemaakt aan de Voedselbank.

 

De Predikanten

Aan de Paaskerk zijn twee predikanten en een cantor verbonden. Predikant zijn ds. Marleen Kool en ds. Christine van der End-Kranenburg. Beide hebben een parttime aanstelling. Kees de Bruijn is de cantor.

De predikanten hebben afwisselend de leiding in de zondagse kerkdiensten, waaraan eenmaal per maand ook de Paaskerkcantorij medewerking verleent. Kees de Bruijn leidt dan niet alleen deze zanggroep, maar draagt ook bij door solozang (bas-bariton) en een gevarieerde instrumentale inbreng.

Pastoraal gesproken verzorgen de predikanten elk een deel van de Baarnse gemeente. Net zo leveren zij hun inbreng aan het groepswerk, het jeugdwerk en de andere activiteiten van de gemeente. Kees de Bruijn tekent voor het muzikale aandeel in de musicals, de kinderkerstnachten en andere artistieke evenementen in de kerk. 

  

Marleen Kool-Mout


Ds. Marleen Kool-Mout heeft in Baarn in 2006 haar eerste gemeente gevonden.
Zij voelt zich met haar gezin goed thuis in de diversiteit van de Paaskerk.

Adres: Johannes Vermeerlaan 48, 3741 PR Baarn
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Telefoon: 06 - 4033 76 56
Bereikbaar op maandag, dinsdagmiddag, donderdag en vrijdag van 8.45 - 9.45 en van 17.30 -18.15 uur.

Pastorale wijk: Sectie 1,4,5,6

 


 

 

Christine van den End-Kranenburg


Ds. Christine van den End-Kranenburg is sinds  april 2019  predikant van de Paaskerk.

Zij is tevens geestelijk verzorger in ziekenhuis Tergooi. 

Telefoon: 06 49718486
Bereikbaar op woensdag en donderdag

Pastorale wijk: sectie  2 en 3

 Ds.Christine van den End is  5 jaar in dienst van de Paaskerk. Luister naar het radio interview van 3 juni 2024 op Eemland 1