Film: Woman at war

Kalender
Agenda
Datum
13-01-2019 14:00
Url
De Speeldoos

Beschrijving

Zin in Baarn  heeft weer een bijzondere film geselecteerd : WOMAN AT WAR

                                

Films uit IJsland bieden altijd iets extra’s: allereerst zie je weinig films uit dit noordelijk eiland in de filmtheaters, én als je dan eindelijk een film uit IJsland ziet, voelt dat vaak, ongeacht de inhoud, als een traktatie! Immers, de weidse landschappen, omringd door het grillige gebergte, stralen zowel kracht als rust uit, en dat maakt indruk! Zin in Baarn nodigt u uit om dit zelf te ervaren.

Dubbelleven

 Halla is een vijftigjarige rustige en alleenstaande vrouw, die in Reykjavik een kalm bestaan leidt als warme koordirigent. Maar achter de schermen leidt zij een dubbelleven als radicale milieuactivist. In haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie om de prachtige IJslandse hooglanden te beschermen. Omgedoopt tot 'de Bergvrouw' voert Halla in het geheim gevaarlijke sabotageacties uit, mét resultaat. Maar net op het moment dat ze haar grootste en meest gedurfde operatie op touw zet, ontvangt ze een onverwachte brief: haar aanvraag voor het adopteren van een kind wordt eindelijk ingewilligd. Terwijl Halla zich klaarmaakt om haar rol als beschermer van Moeder Aarde te verruilen voor het echte moederschap, besluit ze nog één laatste genadeklap uit te delen aan de aluminiumindustrie. En dat blijft niet zonder gevolgen.

 Droogkomisch

Ondanks de ernstig klinkende thema’s van ‘Woman At War’ (activisme, moederschap) betreft het hier een droogkomisch drama dat de misstanden niet op dolle wijze aan het licht brengt, maar vaak ook terloops . Om onder meer deze reden heeft de film diverse internationale prijzen gewonnen en is hij tevens de IJslandse inzending voor de Oscars 2019.

 Waarom draait Zin in Baarn deze film?

Zin in Baarn kiest films die er toe doen, die het gesprek stimuleren over maatschappelijke en religieuze thema’s. In deze film is onder andere het volgende accent te vinden:

  Het is vijf voor 12 als het om een ecologische vernietiging  gaat van de aarde.

 Hoe gaan we om met Moeder aarde? De ene hoofdpersoon zegt zich heel ‘aards’ in voor een betere wereld, de ander vanuit spirituele motieven. Daarnaast spelen relationele en persoonlijke aspecten een rol.

 Bij elkaar weer een film om over na te praten. Die gelegenheid biedt Zin in Baarn u deze middag aan.

 Reserveren: www.speeldoosbaarn.nl

Kaartprijs: € 10,00 online of  € 10,50 kassa, • incl. consumptie