jaarthema 2017-2018 : Deel je leven en je vertrouwen

Jaarthema: Deel je leven en je vertrouwen

Dit jaar borduren we door op het thema van vorig jaar 'Deel je leven'. We voegen er nu nog iets aan toe: deel ook je vertrouwen. We delen ons leven met velen. Met gezin, met vrienden, met collega’s, met gemeenteleden. We gaan relaties aan en verbinden ons met mensen, binnen maar zeker ook buiten de kerk. We verbinden ons met de gemeenschap om ons heen. Je leven delen begint klein. In het leven van alledag, thuis in het gezin, op het werk met collega’s.Maar we delen ons leven ook in de kerk, waar de generaties in gesprek gaan over hun ideeën en vragen, over hun leven en geloof. En buiten de kerk, met de mensen die op ons pad komen. We delen in vreugde en in verdriet. We delen in twijfel en in vertrouwen.Geloven betekent oorspronkelijk ook vertrouwen schenken en goede hoop hebben.Dit jaar staan we daar bij stil .  Iedereen is van harte welkom, of je nu wel of geen, korter of langer lid bent van onze gemeente. We ontmoeten jou en u graag!

A. 17 September Iona viering olv ds Marleen Kool Thema kerkdiensten in het kader van “Deel je vertrouwen”

Een aantal gemeenteleden reisde in juni af naar Iona en maakte kennis de eeuwenoude christelijke Keltische spiritualiteit. Geraakt door de boodschap van vrede, gerechtigheid en heelheid,  de concrete verbinding van geloof en het dagelijks leven, delen zij hun ervaringen.

B. 21 januari over ‘Ik wil dat jij bent’ Over de God van liefde,  van Tomas Halík olv Ds.Marleen Kool

Het belangrijkste thema in dit boek is de liefde. God en liefde. Halik mediteert in dit boek over de uitspraak aan Augustinus toegeschreven: Amo, volo ut sis- Ik lief lief, dat betekent: ik wil dat jij bent. Wat betekent deze uitspraak voor ons geloven, ons liefhebben vandaag de dag? Onze liefde voor God zal vooral tot uitdrukking moeten komen in onze liefde voor andere mensen aldus Halik. Christenen moeten zich niet afsluiten van hun seculiere omgeving, maar die contacten juist actief en liefdevol aangaan. Echte liefde is geen kwestie van een emotionele uitbarsting maar van geloof en vertrouwen. Ook degene die geen antwoord paraat heeft op de vraag naar het bestaan en de betekenis van God kan door een diep verlangen tot een antwoord komen. Een antwoord vanuit ons mens-zijn in relatie tot de ander.

C. Mijn favoriete lied op 22 april

Er zit muziek in de Paaskerk! We zingen het uit, wat we hopen, geloven en liefhebben. En al zingend, komt het ook weer opnieuw bij ons binnen. Inhaleren we de woorden, het vertrouwen dat een lied geven kan. Dansen we mee op de melodie van de muziek. Zingen verbindt. U en jij bent van harte welkom uw favoriete lied van dit moment op te geven en te vertellen wat u daarin zo raakt. In de dienst zullen een aantal liederen nadat zij zijn toegelicht, worden gezongen. Geef uw lied door aan Dineke Bekedam, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ds Marleen Kool,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..U kunt het ook aan ons op zondag aanreiken op een briefje met uw lied en uw naam en telefoonnummer.

D. 25 februari over ‘Heilige onrust’ van Frits de Lange olv  Ds. Jos van Oord

Met ‘Heilige onrust- een pelgrimage naar het hart van religie’ schreef Frits de Lange een boek voor hen die het besef hebben van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar dat moeilijk onder woorden kunnen brengen. Dit geldt voor veel kerkverlaters, maar vaak ook voor zoekers die in een seculier milieu zijn opgegroeid. De Lange identificeert zich met de moderne pelgrim, voor wie niet Santiago of het hiernamaals de bestemming is, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Zo probeert hij de kern van de joods-christelijke traditie te doorgronden. In de viering staat Ds.van Oord stil bij enkele aspecten uit het boek en bij de reacties op het boek uit de Thomaskring (zie  elders).