Film: WERK OHNE AUTOR (NEVER LOOK AWAY)

Kalender
Agenda
Datum
03-03-2019 14:00
Url
De Speeldoos

Beschrijving

3de Zin in Baarn film zondag 3 maart 2019:

In samenwerking met de Paaskerk, Baarn.

WERK OHNE AUTOR (NEVER LOOK AWAY)

 Imponerend filmepos van de maker van het alom geliefde ‘Das Leben der Anderen’ stelt opnieuw een belangrijk stuk Duitse geschiedenis centraal. Die van de gevolgen van de nazidictatuur. Verpersoonlijkt door het leven van een kunstschilder, waarvoor de grote naoorlogse kunstenaar Gerhard Richter model staat, en met opmerkelijk actuele thema’s.

 Vlucht

De jonge kunstenaar Kurt Barnert ontmoet zijn grote liefde Elisabeth op de kunstacademie. Elisabeths vader, Professor Seeband (Sebastian Koch, ‘Das Leben der anderen’, ‘Zwartboek’), is niet onder de indruk van Kurt en is hem liever kwijt dan rijk. Daarbij is het leven onder een communistisch regime in Oost-Duitsland niet de ideale plaats om de ambities van Kurt mogelijk te maken. De keuze om samen te vluchten naar West-Duitslandin de hoop daar een beter leven op te bouwen, is dan ook niet meer dan logisch. Helaas brengt de trip naar het Westen niet het geluk waar ze beiden op hoopten. Zo krijgt Kurt steeds meer te maken met gruwelijke herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij de vader van Ellie een belangrijk rol speelt.

Schuld en boete

De film speelt zich af tussen 1937 en 1966 en is geïnspireerd op het leven van de kunstschilder Gerhard Richter. ‘Werk ohne Autor’ is een buitengewoon spannende thriller. Ondanks de lengte van ruim drie uur, word je als kijker al snel meegezogen in het levensverhaal van Kurt, waarbij de recente geschiedenis van Duitsland een essentiële rol krijgt. Vragen over schuld en boete komen regelmatig naar boven in het leven van de verschillende personages. Centraal staan de gevolgen van de nazidictatuur, die ook in eigen land vele slachtoffers maakte.

 Levensecht

Net als in zijn debuutfilm ‘Das Leben der Anderen’ verstaat filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck de kunst om, bijgestaan door een uitstekende cast, het verhaal levensecht te maken door het te linken aan belangrijke historische gebeurtenissen. ‘Werk ohne Autor’ is niet zomaar een film over een getormenteerde kunstenaar, maar tevens een ode aan de kunst, die als helende factor voor de tragische geschiedenis van een land geldt.

‘Werk Ohne Autor’ is de Duitse inzending voor de Oscar Beste Buitenlandse film.

 Gezien de lengte van de film is er een pauze. Vooraf is er een inleiding. Na afloop is er de mogelijkheid  voor een nagesprek in groepsverband.

3 maart

Aanvang:14 uur.

Reserveren via www.speeldoosbaarn.nl